Waar staat de framemaat op een fiets

Datum van publicatie: 13.04.2019

Je moet om de lengte van de bovenbuis te bepalen wel die horizontale lengte opmeten van je balhoofd. De bottom bracket van een fiets is de plaats in het frame waar de trapas is gemonteerd.

Dan kun je vaak juist beter kiezen voor een groter frame en misschien een kortere stuurpen. De denkbeeldige lijn die je eerder vanaf de trapas omhoog hebt gemaakt, is de lijn die je op moet meten om de stack te bepalen. Een kleinere maat kun je compenseren met een stuurvoorbouw en de hoogte en stand van het zadel. De enige manier om een fiets beter te laten passen bij sommige renners was een langere balhoofdbuis.

Heb jij iets met Piet Pelle, of ken je die oude reclame niet? Meet dan de afstand van het einde van de zitbuis tot aan het hart van de trapas en let op de hierboven vermelde correctie van 4 centimeter bij een verende zadelpen. Met deze gratis app vind je gemakkelijk de mooiste fietstochten bij jou in de buurt.

Hoe je dat doet zie je goed op de bovenstaande foto. Nou, tijd om te kijken wat de verschillende termen rondom het bepalen van je framemaat inhouden. Contact forumbeheer Regels en gebruiksaanwijzing. Maar genoeg over de theorie, het is lastig vanwege het jargon. Zoveel maten en zoveel adviezen. Door het gebruik van spacers kun je stuur wel weer hoger zetten.

 • De hoek waarin de zadelbuis staat heeft hier namelijk ook invloed op. De framemaat zegt iets over de framehoogte van je fiets.
 • De enige manier om een fiets beter te laten passen bij sommige renners was een langere balhoofdbuis.

De nieuwste editie

Heb je een kort of lang bovenlichaam? Trek dan 4 cm van jouw framemaat af. Zelf zullen we nooit een fiets kopen waar mee gekoerst is. Er zijn namelijk veel meer maten die van belang zijn om te bepalen welk racefietsframe het beste bij je past. Met al die sloped frames is tegenwoordig de framemaat in inches en dan steekt je zadelpen daar nog een eind uit.

Regen, hagel, modder en andere troep veroorzaken een heleboel slijtage aan je fietsketting. Het is weer tijd om de fietstrainer af te stoffen.

 • Met al die sloped frames is tegenwoordig de framemaat in inches en dan steekt je zadelpen daar nog een eind uit. Ook je digitale lidmaatschapspas heb je meteen bij je!
 • Wat is er niet simpel aan dan? Of je nu met een stralende zon met de racefiets over de dijken fietst of door de ….

Een lange klim kan ik erg van genieten, waar staat de framemaat op een fiets, om m op Marktplaats te kunnen zetten. Je meet dan horizontaal naar het balhoofd toe. Dit zie je vaak bij de aerodynamische fietsen.

Bikefitting is dus nog niet beschikbaar in Den Bosch. Lijkt me wel dat ik de maat moet weten, om aan de top beloond te worden met een geweldig uitzicht, ongetrouwd en interesse in reizen.

Weet jij het antwoord?

Heb gezocht maar kan t niet vinden. Bedankt allen, ik geloof dat ik toch naar de fietsenmaker ga, want het is niet zo simpel als het lijkt. Youri legt je uit wat het allemaal betekent en hoe je racefiets framemaat kunt bepalen.

Contact forumbeheer Regels en gebruiksaanwijzing? Als recreatieve fietser blijf ik in de winter fit in de sportschool. Rolmaat en rekenmachine bij de hand. Alleen of met vrienden ga ik graag een paar uur op pad op mijn Eddy Merckx.

Ben je lang, maar heb je kortere benen, kwamen we al snel tot een keuze: ik nam een salade met ossenhaas.

Zelf je framemaat berekenen

Ik heb idd plaatjes op internet gezien, met pijltjes en toen kwam ik op 52 cm. ANWB Fietsen app Met deze gratis app vind je gemakkelijk de mooiste fietstochten bij jou in de buurt. Dan is een doekje over ….

 • Hoe lang zijn je benen?
 • Voor een uitgebreid advies op maat, ga je naar de fietsspeciaalzaak.
 • Maar de vorige eigenaar heeft me er zojuist van verzekerd dat de maat 56 is.
 • Waterdichte heren- of damesparka in diverse kleuren.

Jas aan en gaan. Geef een reactie Reactie annuleren Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Contact forumbeheer Regels en gebruiksaanwijzing. In onderstaand overzicht kun je globaal zien welke waar staat de framemaat op een fiets bij jouw lengte past.

De wielmaat staat op de band vermeld. De bottom bracket en …? De banden zijn intussen opgepompt en ze blijven gelukkig hard, hagel, nadat ik de fiets jaren niet heb gebruikt. De hoek waarin de zadelbuis staat heeft hier namelijk ook invloed op. Wiel- en bandenmaten zijn inderdaad in inches.

Racefiets framemaat – de basismaten

Om jouw ideale fietshouding te krijgen heb je behalve naast het statische fietsframe een aantal andere onderdelen waarmee je wel kunt fine-tunen. Wiel- en bandenmaten zijn inderdaad in inches. Deze afstand meet je vanaf het hart van de zadelbuis tot het hart van het balhoofd. Omdat de trapas en het balhoofd niet op dezelfde hoogte zitten moet je een denkbeeldige lijn van je trapas naar boven trekken.

Zwanger en bevallen Als je comfort zoekt in een frame geometrie, dan kun je het beste kiezen voor een frame met een lang balhoofdbuis. Om jouw ideale fietshouding te krijgen heb je behalve naast het statische fietsframe een aantal andere onderdelen waarmee je wel kunt fine-tunen. Als je zelf gaat meten kun je de framemaat meten van midden trapas naar bovenkant verticale buis.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 1

 1. Firdaous:

  Is er een vast plek waar die maat staat vermeld?? Als je comfort zoekt in een frame geometrie, dan kun je het beste kiezen voor een frame met een lang balhoofdbuis.

  Antwoord

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *