Hoe stem je een basgitaar

Datum van publicatie: 09.03.2019

Bij dat ding stop je het snoer aan de ene kant in je bas en de andere kant in dat stemapparaat. Nu waren die na 30 jaar in de kast gelegen te hebben ook wel aan vervanging toe. Draai ook deze snaar voorzichtig naar beneden.

Niet alle akkoorden zijn hiervoor geschikt. Als je dus je A snaar stemt en je ziet een G staan, dan is je snaar dus net niet goed genoeg gestemd. Een snarige gitaar heeft deze stemming: Test de stemming door een akkoord te spelen. Alleen nu delen we de snaren steeds in twee groepjes. Succes en veel plezier gewenst! Dit is een "flageolettoon".

Hierbij kan het mechaniek niet helemaal weer op de juiste plaats terecht komen. Aan de andere kant:. Maar daar heb ik ik ook de belangrijkste tips voor in een video gezet. Ezelsbruggetjes voor het stemmen van de gitaar:. Dit is een Ab.

Dit is een Ab. Houd nu de wijsvingertop van je linkerhand losjes tegen de zesde snaar, precies bóven het zevende fretje. In het algemeen werkt het stemmen prettiger met een wijzer.

Vele manieren om je gitaar te stemmen

Dit is een Ab. VCA's en subgroepen Versterkers, klassen. Hieronder zie je een video van een lage E snaar die juist gestemd lijkt te zijn. Als je dus je A snaar stemt en je ziet een G staan, dan is je snaar dus net niet goed genoeg gestemd. Sla de snaar nu aan, vrij hard en dicht bij de kam.

 • Bij elektrische gitaren met een vibrato "tremolo" is het vaak nodig de héle stemprocedure inclusief het stemmen van de A-snaar! Succes met het stemmen van je gitaar in ieder geval.
 • Draai nu aan de stemknop van de lage E, terwijl je de twee tonen tegelijk hoort klinken. Maak het gleufje schoon en gebruik een zacht potlood om daarna wat grafiet aan te brengen in het gleufje helpt een tijdje.

Ik neem ook aan dat duhsjaak zijn bas een octaaf lager als een cello gestemd heeft, dan is het een lage toon. Capo's zijn handige hulpmiddelen om te wisselen tussen verschillende toonsoorten. Dan zou het kunnen schelen om je stem mechanisme wat te smeren! Er zijn verschillende manieren om een elektrische gitaar te stemmen. Hoe stem je een basgitaar een akoestische gitaar kun je de stemvork aanslaan en dan het bolvormige knopje bij het handvat van de stemvork op de klankkast houden, hoe stem je een basgitaar.

Stemmen met een chromatisch stemapparaat Stemmen met behulp van je gitaar en oren Een capo gebruiken Veel gitaristen balen als ze bovenaan een tabulatuur zien staan dat er een halve noot naar beneden gestemd moet worden.

Welkom bij dag 6 van de Proefles!

Daarna de A-snaar los, of de flageolettoon bij het vijfde fretje. Een stemapparaat is inderdaad een erg handig hulpmiddel. Door die dikke snaren iets lager te stemmen zijn ze gemakkelijker te bespelen, ze zijn dan minder strak gespannen.

Hallo, maar ook voelen? Bedankt voor je reactie en complimenten. Vond je dit een nuttig artikel. Je kunt het niet alleen horen, of de flageolettoon bij het vijfde fretje.

Daarna de A-snaar los, Ik heb een vraag over het stemmen met het apparaat.

Het stemmen van de zesnarige gitaar.

Heb je een akoestische gitaar? Let op dat hierbij de hals van de gitaar wordt vastgehouden door je linkerhand. Zet het knopje op bass en sla de laagste snaar aan. Forum Gitaren Basgitaren Hoe een 4 snarige basgitaar stemmen? Sommige gitaristen gaan hun gitaar zuiver proberen te stemmen door een akkoord te pakken en dan net zolang aan de snaren te draaien totdat dat akkoord zuiver is.

 • Er zijn verschillende manieren om een elektrische gitaar te stemmen.
 • Doe je dit niet dan kan er roestvorming optreden en dat maakt de snaren moeilijker te stemmen.
 • Controleer de stemming van je gitaar.
 • Wel zal je merken dat de ene gitaar vaker ontstemd raakt dan de andere, wat vooral ligt aan:

Stem de hoge E-snaar! Bij dat ding stop je het snoer aan de ene kant in je bas en de andere kant in dat stemapparaat. Je stemt de flageolettoon van positie 5 van de E-snaar gelijk met de flageolettoon van de 7e positie van de A-snaar.

Klik op de stemvork voor de A op Hz. Een stemapparaat is inderdaad een erg handig hulpmiddel. Speel de E-snaar open en de A-snaar op de zevende fret. Wanneer je gitaar leert spelen is het vaak verkeerd indrukken of per ongeluk naar boven schuiven van een snaar al funest, hoe stem je een basgitaar. Ook dan raken de snaren ontstemd.

Twaalfsnarige gitaar stemmen.

Ik heb een spaanse leen gitaar waar ik deze lessen op volg. Ook ontvangen wij graag op- en aanmerkingen, zodat wij deze pagina nog verder kunnen verbeteren. Draai niet te snel, want als je ver voorbij Ab gaat is het lastig om te bepalen hoe je weer op de juiste toon komt.

Kijk wel even bij mijn video over gitaar snaren vervangen https: Lees hieronder een aantal invloeden en kijk of je gitaar hieraan wordt blootgesteld. Maar goed, dat verandert niks aan je vraag. Het voordeel met sommige gitaar stemapparaten is dat je ze tussen je gitaar en versterker in plaatst.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 1

 1. Loran:

  Lees hieronder een aantal invloeden en kijk of je gitaar hieraan wordt blootgesteld.

  Antwoord

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *